Sunday, November 26, 2006

Mozzarellaost


Enligt legenden skapades den första mozzarellan i en ostfabrik nära Neapel då ostmassa av misstag föll i en hink med hett vatten. Legenden kan mycket väl vara sann eftersom många nya ostar "upptäcks" när misstag görs.
Den ursprungliga mozzarellan tillverkas i trakterna av Neapel och görs på mjölk från vattenbuffeln. Idag är det dock den billigare "Fior di Latte", mozzarellan gjord på komjölk, som dominerar. Mozzarellan tillverkad på vattenbuffelmjölk är lite djupare i smaken medan den gjord på komjölk är lättare och fräschare i smaken. Det finns också mozzarellavarianter som är rökta och de som är smaksatta med t.ex. soltorkade tomater eller pesto.
Det klassiska sättet att servera är att i tomatsallad eller att helt enkelt skiva en mozzarella och servera med tomater, basilika och lite balsamvinäger. Mozzarellan är också en populär pizzaost och har dessutom blivit mycket populär i USA.
En färsk mozzarella är mild, fräsch och mjölkig i smaken. Konsistensen är lite svampig men spänstig.

No comments: